2012-08-22 16:04:08• hírek • Póti Orsolya

Aratóünnepség lesz a hétvégén

Német néptánccsoport-találkozót szervez a Szatmárnémeti Gemeinsam Németi Ifjúsági Szervezet augusztus 25-26. között az Aratóünnepség alkalmából.

Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Erntedankfest nevet viselő ünnepségre német néptánccsoportokat várnak Németországból, Orsováról, Felsővisóról, Nagyváradról, Palotárol, Tasnádról, Kálmándról, Erdődről, Nagymajtényból, Teremről, Szaniszlóról és Szatmárnémetiből. A rendezvényen jelen lesznek a mezőfényi, a csanálosi és csomaközi fúvósok is.

Az ünnepség augusztus 25-én, szombat délelőtt 10 órától egy közös táncházzal veszi kezdetét a Sváb-ház Wendelin Fuhrmann termében, a Vasile Lucaciu utca 9. szám alatt. Ezen a szatmári, orsovai, váradi, palotai és felsővisói tánccsoportok tagjai lesznek jelen, akik majd egymástól tanulhatnak német néptáncokat.

Az Erntedankfest ünnepélyes megnyitójára szombat délután 15 órától kerül sor, szintén a Fuhrman-teremben. Az ünnepség keretében egy fotókiállítás nyílik „Erntedankfest 16 éve" címmel, azután pedig egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, melynek keretében a néphagyomány és az ifjúság kapcsolatáról osztják meg gondolataikat a résztvevők.

A néptánccsoportok felvonulására 18.30 órától kerül sor a mezőfényi, csanálosi és csomaközi fúvósok zenéjére közel száz népviseletbe öltözött pár részvételével. A felvonulás a Német Kulturális Központtól indul a következő útvonalon: V.Lucaciu utca - I. C. Bratianu sugárút - Libertatii tér. A szombati nap német néptáncok bemutatójával zárul a nagy parkban.

Vasárnap délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét tartanak a Kálvária templomban, melyet Schupler Tibor a közösség német plébánosa, Hársfalvi Ottó püspöki helynök és Román János, a templom román közösségének plébánosa celebrál. A rendezvény a mezőfényi, csanálosi és csomaközi fúvósok koncertjével zárul, melyre a templomkertben kerül sor.

A meghívottak között többek között jelen lesz Josef Christoph Karl, a bukaresti német nagykövetség kultúráért és kisebbségekért felelős referense, Christiane Cosmatu államtitkár helyettes, Carol König, a Kulturális Minisztérium részéről, Zoltán Schmidt és Stefan Bürgermayer a pécsi német önkormányzat részéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: